Οδηγείς δίκυκλο; – Οι νόμοι του δρόμου για να αποφύγεις το τροχαίο


Οδηγείς δίκυκλο; - Οι νόμοι του δρόμου για να αποφύγεις το τροχαίο

Τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στους δρόμους και της Αχαΐας έχουν εξελιχτεί σε μάστιγα. Νέοι αλλα και μεγαλύτεροι, τραυματίζονται ή ακόμη σκοτώνονται εξαιτίας ενός λάθους ή μιας κακοτεχνίας που δεν επιτρέπει λάθη.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα από άγραφους νόμους του δρόμου που αφορούν κυρίως στους δικυκλιστές. Που είναι και οι πιο εκτεθειμένοι:

1. Μην περνάτε αβίαστα με το πράσινο. Ο φωτεινός σηματοδότης ρυθμίζει την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά πολλοί είναι εκείνοι που δεν τον σέβονται. Και το κάνουν και προκλητικά. Κλασικό παράδειγμα και μια απο τις βασικότερες αιτίες τροχαίων δυστυχημάτων:

Ενώ βρίσκεστε εν κινήσει με το δίκυκλό σας και πριν φτάσετε στο ύψος της διάβασης πεζών (αν υπάρχει) ο φωτεινός σηματοδότης ανάβει σε πράσινο. Ποτε μα ποτέ μην επιταχύνετε και μην περνάτε απευθείας την διασταύρωση. Έχει παρατηρηθεί πως ο οδηγός που κινείται στην άλλη οδό της διασταύρωσης, αγνοεί την πορτοκαλί ένδειξη του φωτεινού σηματοδότη και πολλές φορές περνά με κόκκινο. Ο τελευταίος οδηγός εκτιμά οτι μέχρι να επιταχύνετε μετά την δική σας ένδειξη (πράσινο) εκείνος προλαβαίνει να περάσει οριακά με ερυθρό σηματοδότη και το τροχαίο είναι αναπόφευκτο. Μάλιστα συμβαίνει και με σφοδρότητα καθώς και τα δύο οχήματα έχουν μεγάλη ταχύτητα. Το ένα για να προλάβει πριν το κόκκινο και το άλλο καθώς επιταχύνει βλέποντας το πράσινο.

2. Αποφεύγετε να κινείστε κοντά σε σταθμευμένα οχήματα στις παρυφές των δρόμων. Παρατηρείται αρκετά συχνά, απερίσκεπτοι οδηγοί να ανοίγουν την πόρτα, οδηγού ακόμη και συνοδηγού και να προκαλούν την πρόσκουση πάνω τους και την εκτροπή δικύκλων.

3. Μην κάνετε διαρκώς ελιγμούς για να αποφύγετε τις λακούβες στο οδόστρωμα. Δυστυχώς οι δρόμοι μας και στην Πάτρα είναι αυτοι που είναι, ωστόσο προέχει η δική σας σωματική ακεραιότητα και ακολουθεί η “ακεραιότητα” του δικύκλου.

4. Μην κολλάτε πίσω και σε μικρή απόσταση από προπορευόμενα οχήματα. Ιδιαίτερα όταν το οδότρωμα είναι ολισθηρό κινδυνεύετε να μην προλάβετε να φρενάρετε έγκαιρα αν χρειαστεί.

5. Μην κάνετε ποτέ μα ποτέ προσπέραση οχήματος το οποίο σας παρεμποδίζει την ορατότητα από κάθετες οδούς σε αυτή στην οποία κινείστε. Αν ένα όχημα εκτιμήσει πως προλαβαίνει να βγεί από κάποια κάθετη οδό θα το βρείτε μπροστά σας εντελώς ξαφνικά και ενώ κάνετε προσπέραση. Το τροχαίο είναι αναπόφευκτο.

6. Πάντα μα πάντα να είσαστε υποψιασμένοι ενώ βρίσκεστε εν κινήσει καθώς μπορεί να πεταχτεί στον δρόμο σας κάποιος πεζός. Εκτός του οτι θα χτυπήσετε άσχημα τον πεζό, κινδυνεύετε και εσείς από την σχεδόν βέβαιη πτώση σας. Ατομα της τρίτης ηλικίας με μειωμένα αντανακλαστικά έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να διασχίσουν τον δρόμο και όχι απαραίτητα από την διάβαση πεζών, χωρίς να προσέξουν.

7. Μην οδηγείτε και μιλάτε ταυτόχρονα στο κινητό. Ακόμη κι αν νομίζετε πως είσαστε ικανοί για κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν είναι ανάγκη να απαντήσετε σε μια κλήση, μην το κάνετε ενώ οδηγείτε. Εκτός του οτι το κινητό μειώνει δραματικά την αντιληψή σας, αν χρειαστεί να φρενάρετε, το γεγονός οτι οδηγείτε με το ένα χέρι εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αστάθεια και εκτροπή του δικύκλου σας.

Ο βασικότερος λόγος που πρέπει να οδηγείτε συνετά στον δρόμο είναι πως κάποιοι άνθρωποι, περιμένουν να γυρίσετε σπίτι. Μην το κάνετε, ούτε σε αυτούς, ούτε στον εαυτό σας. Δεν αξίζει ο δρόμος τόσο αίμα…

Γιάννης Πομώνης

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ