Ο Έλληνας designer που έχει σχεδιάσει μερικά από τα ομορφότερα αυτοκίνητα που έχουμε δει ποτέ!


Ο Έλληνας designer που έχει σχεδιάσει μερικά από τα ομορφότερα αυτοκίνητα που έχουμε δει ποτέ!

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν χρειάζεται να πειραματιστούν μέχρι να καταλήξουν στον δρόμο που θα ακολουθήσουν στη ζωή τους.

Για κάποιους τα πράγματα φαίνεται να είναι προδιαγεγραμμένα και ξεκάθαρα. Σε κάποιους το ταλέντο μοιράζεται απλόχερα και είναι τυχεροί όταν το ανακαλύπτουν σε μικρή ηλικία και το αξιοποιούν.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ανδρέα Ζαπατίνα, του Έλληνα designer που σχεδίασε μερικά από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα για λογαριασμό των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως. 

Όταν ήταν μικρός του άρεσε, όπως άλλωστε και σε κάθε παιδί, να ζωγραφίζει. Μόνο που στην περίπτωσή του το θέμα ήταν πάντα το ίδιο. Σχεδίαζε πάνω στο λευκό χαρτί αυτοκίνητα. Τι πιο σύνηθες για τα αγόρια της ηλικίας του! Ωστόσο, η βασική διαφορά ήταν ότι ο Ανδρέας έκανε μεγαλώνοντας το χόμπι του επάγγελμα.

Σπούδασε σχέδιο στο Art Center College of Design της Καλιφόρνια, δίδαξε σχέδιο σε σχολές της Ιταλίας και της Ελβετίας και από το Σεπτέμβριο του 2006 σχεδιάζει και έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία και άλλους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής.

Ο Ανδρέας Ζαπατίνας, μαζί με τον Σωτήρη Κωβό το όνομα του οποίου συνδέθηκε με το βραβευμένο Toyota Yaris, αποτελούν το ελληνικό κεφάλαιο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το πλούσιο βιογραφικό του Ανδρέα καταδεικνύει την επιτυχημένη πορεία που έχει ακολουθήσει σε βάθος χρόνου. Έχει διατελέσει αρχισχεδιαστής της Subaru και της Alfa Romeo και διευθυντής σχεδίασης των εταιριών BMW & Fiat. 

Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, για εκείνον πηγή έμπνευσης μπορεί να είναι οτιδήποτε. Έχοντας στα χέρια του μια κόλλα χαρτί αρχίζει να σχεδιάζει δημιουργώντας μία γραμμή, η οποία όπως λέει, μπορεί να είναι λοξή και σταδιακά προχωρά στη δημιουργία ενός σχεδίου, το οποίο μπορεί να είναι εντελώς καινούριο, ή να έρχεται να ανανεώσει ένα ήδη υπάρχον.

Στη διάρκεια της καριέρας του συμμετείχε στο σχεδιασμό των Fiat Barchetta, Bravo, Coupe, Alfa Romeo 145, 147, 156 sports wagon, 159, Brera. Την προσωπική του «σφραγίδα» φέρουν, μεταξύ άλλων, η φόρμα των BMW 1 series, ιδιαίτερα στους τύπους coupe και cabrio, τα 5 και 3 series που κυκλοφορούν, καθώς και Χ5 και Χ6. 

Έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό διαφόρων εκθεσιακών μοντέλων όπως, Subaru B9 sc, R1e, B5tph. Η εμπειρία του περιλαμβάνει τη συνολική στρατηγική του σχεδιασμού, εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό, ανάλογα με την κάθε περίπτωση έργου.

Αποτέλεσε έναν καταλυτικό παράγοντα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του brand και της προϊοντικής γραμμής Alfa Romeo GTA, συμπεριλαμβανομένων των αξεσουάρ και του προωθητικού υλικού. Παράλληλα, η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στον σχεδιασμό show booths για μεγάλες εκθέσεις αυτοκινήτου για το brand Subaru.

Εκτός από το σχεδιασμό αυτοκινήτων, ο Ανδρέας έχει αναπτύξει στον τομέα του προϊοντικού σχεδιασμού μια σειρά από προϊόντα για τους Ανελκυστήρες Kleemann καθώς επίσης και για τα προϊόντα ανδρικής φροντίδας Σαράντης.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ