Μια βόλτα με το νέο Peugeot 108 1.2


Μια βόλτα με το νέο Peugeot 108 1.2

Παντρεύοντας τη φινέτσα με την ευχρηστία, το νέο μικρό της Peugeot θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τις πρώτες θέσεις της κατηγορίας των αυτοκινήτων πόλης.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η συνεργασία που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια η Peugeot με τις Citroen και Toyota, με στόχο την κοινή παραγωγή μικρών αυτοκινήτων, στέφθηκε με επιτυχία. Αυτήν ακριβώς τη συνταγή αποφάσισαν να επαναλάβουν με τη δεύτερη γενιά των οχημάτων τους, μέλος της οποίας είναι και το 108. Άμεσος αντικαταστάτης του 107, διατηρεί ορισμένους δεσμούς με το παρελθόν, προτιμά όμως να βαδίσει σε μία νέα λογική, που το θέλει πιο trendy και δυναμικό. Αυτό γίνεται εμφανές με την πρώτη ματιά. Σε σχέση με τα αδερφά Aygo και C1, το παρουσιαστικό του 108 δείχνει πιο premium και αποπνέει έναν ιδιαίτερο ευρωπαϊκό αέρα, ένα μίγμα κομψότητας και νεανικής εμφάνισης που θα ζήλευαν πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις.

Ο ίδιος αέρας κυριαρχεί και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Το ταμπλό είναι μεν ίδιο σχεδιαστικά και για τα τρία μοντέλα (όπως και στην πρώτη γενιά), αλλαγές όμως στα χρησιμοποιούμενα υλικά αναδύουν μία επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας. Με αιχμή του δόρατος την ευμεγέθη οθόνη αφής πολλαπλών λειτουργιών, 7 ιντσών, το 108 θα ικανοποιήσει με το προσφερόμενο επίπεδο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από μία πρόταση της κατηγορίας. Παρά τις περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις, ο έξυπνος χωροταξικός σχεδιασμός δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας 4 ενηλίκων, χωρίς ιδιαίτερες υποχωρήσεις ως προς την άνεση.

Παράλληλα, το διαμέρισμα αποσκευών διαθέτει ικανοποιητική χωρητικότητα 180 λίτρων και τετραγωνισμένο, πλήρως αξιοποιήσιμο σχήμα. Περνώντας στον οδηγό, δεν θα δυσκολευτεί να βρει την κατάλληλη θέση οδήγησης. Καθισμένος άνετα σε ένα αναπαυτικό κάθισμα, θα κρίνει θετικά την καλή περιμετρική ορατότητα αλλά και την εργονομία. Παράλληλα, θα αποκομίσει ικανοποιητική αίσθηση από το τιμόνι -που είναι ταυτόχρονα άμεσο στις αντιδράσεις του- καθώς επίσης από τη διαδρομή και το κούμπωμα του επιλογέα των ταχυτήτων

Μια βόλτα με το νέο Peugeot 108 1.2

Μια βόλτα με το νέο Peugeot 108 1.2

photos: nmarinopoulos

Οι αναρτήσεις, όπως και το πλαίσιο, δεν είναι νέες, προέρχονται από το 107, υιοθετώντας όμως αρκετές ενισχύσεις και βελτιώσεις, με αποτέλεσμα η οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου να είναι σαφώς αναβαθμισμένη. Δίνοντας έμφαση στην άνεση και στην ποιότητα κύλισης, το 108 δεν δείχνει να πτοείται από τις κακοτεχνίες των δρόμων, μιας που οι περισσότερες ανωμαλίες απορροφώνται επιτυχώς. Τα φρένα, με τη σειρά τους, δείχνουν καλά σε αίσθηση και απόδοση. Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές παραμένουν, χωρίς όμως να τρομάζουν τον οδηγό. Όσο για το ESC, στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, θα επέμβει -κάπως απότομα- σε περίπτωση που ο τελευταίος το παρακάνει.

Η συγκεκριμένη έκδοση των 1.2 λίτρων είναι και η ισχυρότερη της γκάμας, με ισχύ 82 ίππων και ροπή 116 Nm, που αποδίδεται από χαμηλά. Στην πράξη το μοτέρ δείχνει ιδιαίτερα εύστροφο, με δυνατό τράβηγμα από χαμηλά και απόλυτα ικανοποιητικές επιδόσεις. Σε αυτό, ωστόσο, βοηθάει και η καλή κλιμάκωση του κιβωτίου. Ο θόρυβος που παράγει δεν περνάει απαρατήρητος, ούτε όμως φτάνει να γίνεται και ενοχλητικός. Πιο έντονοι είναι οι κραδασμοί του τρικύλινδρου μοτέρ, που γίνονται εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα από στάση. Τέλος, η κατανάλωση δεν είναι κακή, αν και με ελαφρά βαρύτερο πόδι στο δεξί πεντάλ ανεβαίνει εύκολα σε επίπεδα που παραπέμπουν σε οχήματα μεγαλύτερων κατηγοριών.

Συνοψίζοντας, το 108 έχει αρκετά θετικά στοιχεία, που θα εκτιμήσει κανείς τόσο άμεσα, όσο και με την πάροδο του χρόνου. Τα δύο τελευταία δυνατά του χαρτιά είναι η επίσημη εργοστασιακή εγγύηση 5 ετών και το άτοκο πρόγραμμα χρηματοδότησης με το οποίο διατίθεται. Αν λοιπόν αναζητάτε ένα κομψό, πρακτικό και άνετο τρόπο μετακίνησης στην πόλη, αξίζει να του ρίξετε μια ματιά

 

Πηγή: caroto.gr.

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ