Υβριδικό Ι.Χ. της Ford φορτίζεται και από τον ήλιο


Υβριδικό Ι.Χ. της Ford φορτίζεται και από τον ήλιο

Ένα πρωτοποριακό υβριδικό αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να φορτίζεται από τον ήλιο, θα παρουσιάσει η Ford στην έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronic Show, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας.

Το όνομα του μοντέλου είναι C-Max Solar Energi Concept και, όπως δηλώνει και το όνομά του, βρίσκεται ακόμη σε στάδιο πρωτοτύπου. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στην οροφή του, και τα οποία μπορούν να επαναφορτίζουν την μπαταρία του, ώστε αυτή με τη σειρά της να τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα.

Ακόμη και σε συνθήκες ηλιοφάνειας, ωστόσο, η ισχύς των πάνελ δεν ξεπερνά τα 300 Watt, με συνέπεια να μην μπορούν να αναπληρώσουν σε ένα 24ωρο όλη την ηλεκτρική ενέργεια που έχει καταναλωθεί από την μπαταρία. Γι’ αυτό τον λόγο, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει αναπτύξει ένα στέγαστρο με ειδικούς μεγεθυντικούς φακούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου και δεκαπλασιάζουν έτσι την ηλιακή ενέργεια που φτάνει στην οροφή του C-Max Solar Energi Concept.

Μάλιστα, όταν είναι σταθμευμένο, το αυτοκίνητο διαθέτει έναν μικρό υπολογιστή που αναλαμβάνει να το μετακινεί κατά λίγα εκατοστά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε η οροφή του να παραμένει διαρκώς στο σημείο που εστιάζονται οι ηλιακές ακτίνες. Έτσι, το στέγαστρο ενισχύει συνεχώς την ηλιακή ενέργεια που φτάνει στο C-Max Solar Energi Concept, παρόλο που ο ήλιος αλλάζει συνεχώς θέση. Τότε, σύμφωνα με τη Ford, μία ημέρα είναι αρκετή για να επαναφορτισθεί η μπαταρία.

Η συγκεκριμένη λύση είναι ιδανική για θέσεις στάθμευσης που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα από τη χρήση του Ι.Χ. – σε ετήσια ποσότητα που, σύμφωνα με την εταιρεία, για έναν μέσο οδηγό κυμαίνεται στα 4 κυβικά μέτρα.

Πάντως, το μοντέλο διαθέτει και εξοπλισμό για φόρτιση από το ηλεκτρικό δίκτυο, όπως το «συμβατικό» υβριδικό C-Max Energi της Ford. Σε αυτή την περίπτωση, σαν το C-Max Energi, η μπαταρία του επαναφορτίζεται σε 4 ώρες. Επίσης, όπως το «συμβατικό» υβριδικό, η αυτονομία του αγγίζει τα 998 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 34 μπορούν να καλυφθούν αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα.

Σύμφωνα με τη Ford, η εξέλιξη της τεχνολογίας θα επιτρέψει στο μέλλον το 75% των δρομολογίων ενός μέσου οδηγού να καλύπτονται με ενέργεια αποκλειστικά από τον ήλιο.

Toυ Κώστα Δεληγιάννη-kathimerini

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ