Γλιτώστε λεφτά


Η αντικατάσταση του φίλτρου λαδιών είναι σχετικά εύκολη και μπορείτε να την κάνετε και μόνος σας.

 

Γλιτώστε λεφτά

 

Ο καλύτερος τρόπος να γλιτώσουμε χρήματα είναι να «λερωθούμε» κάνοντας κάποιες απλές εργασίες, αντί να πληρώσουμε άλλους για να τις κάνουν.

 

3 DIY εργασίες για να κάνετε οικονομία

Οι επισκευές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, αφού δεν απαιτούνται ιδιαίτερες μηχανολογικές γνώσεις, ώστε να εξοικονομήσετε χρήματα που θα δίνατε σε κάποιο τεχνικό είναι οι εξής:

• Αντικατάσταση φίλτρου λαδιού:

Για να αλλάξετε το φίλτρο λαδιού, θα χρειαστείτε: ένα ειδικό κλειδί για να ξεβιδώσετε το παλιό φίλτρο και ένα καινούριο φίλτρο. Η αντικατάσταση είναι σχετικά εύκολη. Όσο θα τρέχει το παλιό λάδι από το κάρτερ, εσείς αντικαθιστάτε το φίλτρο και αφού ξεβιδώσετε το παλιό με το ειδικό κλειδί, βιδώνετε το καινούριο στην αρχή με το χέρι και ύστερα με το κλειδί. 

• Αλλαγή λαδιών: 
Διαβάζοντας το εγχειρίδιο του κατασκευαστή θα διαπιστώσετε πότε προβλέπεται η αλλαγή λαδιών για το αυτοκίνητό σας. Για να αλλάξετε τα λάδια του αυτοκινήτου σας, θα χρειαστείτε: μια μεγάλη λεκάνη χωρητικότητας 8 λίτρων, ένα κλειδί για την τάπα του κάρτερ και ένα δοχείο με καινούργιο λάδι. Αφού εντοπίσετε την τάπα λαδιών στο κάρτερ, την ξεβιδώνετε με το κλειδί και αφήνετε να τρέξουν τα παλιά λάδια στη λεκάνη που έχετε τοποθετήσει στο μεταξύ ακριβώς από κάτω. Στη συνέχεια βιδώνετε την τάπα προσεκτικά, ανοίγετε το καπό και τοποθετείτε ένα χωνί στην υποδοχή των λαδιών. Γεμίζετε το κάρτερ με το καινούργιο λάδι (όσο ακριβώς αναγράφεται στο βιβλίο του κατασκευαστή). Ελέγχετε ύστερα το διακόπτη λαδιών, ενώ τα παλιά λάδια τα πηγαίνετε σε ένα συνεργείο ή πρατήριο καυσίμων για ανακύκλωση. 

• Αλλαγή μπουζί: 
Όλα όσα χρειάζεστε είναι ένα ειδικό εργαλείο, το λεγόμενο μπουζόκλειδο, και φυσικά ένα μπουζί ίδιου τύπου. Τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής: 
1) Αφαιρείτε την πίπα από το μπουζί. 
2) Ξελασκάρετε το μπουζί με το ειδικό κλειδί. 
3) Βιδώνετε το καινούργιο μπουζί στην αρχή με το χέρι και ύστερα με το μπουζόκλειδο. 
4) Αφού το αντικαταστήσετε, βάζετε ξανά την πίπα πάνω στο μπουζί.

 

Προσοχή!
Επειδή η διαδικασία αφαίρεσης των παλιών λιπαντικών απαιτεί την ανύψωση του αυτοκινήτου σας, φροντίστε πρώτα από όλα να εξασφαλίσετε την ασφάλειά σας. Ιδανικά θα πρέπει να σηκώσετε το αυτοκίνητό σας με ένα υδραυλικό γρύλλο, όπως αυτοί που χρησιμοποιούν σε βουλκανιζατέρ και συνεργεία. Εφόσον όμως δεν διαθέτεται ή δε μπορείτε να δανειστείτε και τελικά η ανύψωση γίνει με τον συνηθισμένο ψαλιδωτό γρύλλο (αυτοί με τους οποίους είναι εξοπλισμένα τα αυτοκίνητα για έκτακτη αλλαγή ελαστικού), φροντίστε να βάλετε δίπλα από το σημείο που στηρίζεται ο γρύλλος ένα τρίποδο στήριξης ή ακόμα και ένα τσιμεντόλιθο.

 
 
Γλιτώστε λεφτά

Αφού εντοπίσετε την τάπα λαδιών στο κάρτερ, την ξεβιδώνετε με το κλειδί και αφήνετε να τρέξουν τα παλιά λάδια στη λεκάνη.

 

 

 

Πηγή: autotriti.gr

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ